Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Trollheimen mandag 27.03.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i terreng der nysnøen har bundet seg i myke flak til nysnøen har stabilisert seg. Sol kan gi fare for løssnøskred i bratt terreng med ny snø.

Skredfarevurdering

Solinnstråling gir fare for naturlig utløste skred i den nye snøen. Mest utsatt er bratte heng som får lite vind og mye sol. Skredstørrelse er avhengig av hvor mye ny snø som kommer, mest sannsynlig størrelse 2 - middels.

I høyden kan det være lett å løse ut ferske nysnøflak på utsatte plasser som følge av ny snø og vind. Mest utsatt er ved rygger, skar og topper der vinden tar mest.

Skredproblemer

Nysnø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 26. mars 2023

Snøoveflaten er mange steder gjenfrosset og hard etter mildvær tidlig i uka synkende temperatur i helgen. I høyden er det lokalt kommet en del ny snø etter flere mindre snøfall. Økende nysnømengde fra ca 800 moh og oppover.

Det er ikke gjort observasjoner på vedvarende svake lag i det siste. I Romsdal er svakt lag av kantkorn et aktivt problem.

Fjellvær

Søndag 26. mars 2023

2-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra vest. -23 °C til -7 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Mandag 27. mars 2023

2-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra nordøst, endring til bris fra nord om ettermiddagen. -23 °C til -8 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Klarvær fra om formiddagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS