Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sør-Troms onsdag 10.04.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Faren øker utover dagen. I lavlandet ventes våte skred. I leområder i høyden er fokksnø problemet. Unngå områder under glidesprekker.
  • Størst fare fra onsdag ettermiddag

Skredfarevurdering

Høyt til fjells, der dagens nedbør kommer som snø kan det dannes ustabile fokksnøflak. Disse vil trolig stabilisere seg relativt raskt, men kan være svært lett å løse ut når de er helt ferske. Enkelte naturlig utløse flakskred kan ikke utelukkes dersom vinden er sterk nok til å gi stor pålagring inn i leformasjoner.

I lavlandet vil ytterligere mildvær og regn føre til naturlig utløste våte skred.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 9. april 2024

Mildvær og regn opp til ca. 800 moh har fuktet snødekket på tirsdag.
I forrige uke kom det ca.10-20 cm snø i regionen med vind fra nordlig retning. Vind fra sørlig retning har de siste dagene variert i styrke innad i regionen. Det gamle snødekket består av hard smelteomvandlet snø og på utsatte steder er det avblåst ned til dette.

Det er stedvis observert vedvarende svake lag i regionen, men det er stor usikkerhet rundt hvorvidt det utgjør et aktivt skredproblem per dags dato. Skikjørere er oppfordret til å ta dette med i betraktning ved planlegging og ferdsel.

Mandag ble det observert flere våte naturlig utløste skred på Grytøya. Et mindre vått skred traff veien på mandag i Ersfjorden på Senja.

Fjellvær

Tirsdag 9. april 2024

6-10 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 800 moh om formiddagen. Frisk bris fra sørvest. -2 °C til 4 °C på 700 moh. Skyet.

Onsdag 10. april 2024

8 mm i døgnet, opp mot 14 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn. Frisk bris fra sør, endring til frisk bris fra sørvest om kvelden. -2 °C til 5 °C på 700 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS