Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Sør-Troms søndag 22.12.2019

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Fortsatt kraftig vind danner fokksnø i leområder. Unngå leområder der det samler seg fersk fokksnø. Det kan være vedvarende svake lag i snødekket.

Skredfarevurdering

OPPDATERT søndag 22/12: Observasjoner fra naboregionen viser at det kan være lett å løse ut store skred på vedvarende svakt lag av kantkorn. Det er ikke bekreftet i Sør-Troms enda, men det er ikke utenkelig at det finnes lag av kantkorn som er lett å påvirke og kan gi store skred, særlig i indre del av regionen. Vær særskilt obs i høydenivået mellom 400 - 800 moh. Skred kan være lett å løse ut der det overliggende laget er tynt og mykt.

Generelt i regionen vil kraftig vind fra SØ frakte det som er av tilgjengelig løs snø over i leområder. Fokksnøen kan legge seg over lag av nysnø og det vil være lett å løse ut skred i den ferske fokksnøen.

Skredfaren vil være størst i de områdene hvor det er mest løssnø tilgjengelig og hvor vinden tar hardest.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 22. desember 2019

Tidligere i uken kom det en del snø, særlig sør og vest i regionen. Når vinden tok seg opp på lørdag, dro den med seg mye av snøen over i leområder. Der vinden ikke har fått tak kan det ligge igjen rester av det eventyrlige skiføret.

Fra tidligere var snøoverflaten preget av fokksnø, skare og avblåste områder. Det eldre snødekket har etter tidligere mildvær vært gjennomfuktet opp til 7-800 moh.

Det er blitt observert kantkorn tilknyttet skarelaget fra sist mildvær på Vetefjellet vest for Harstad, Kistefjellet ved Finnsnes og i indre deler av regionen. Observasjoner fra Andsfjellet/Bardu i naboregionen viser at kantkorn under skare kan være lett å påvirke og at laget har stor evne til bruddforplatning. Det er ikke utenkelig at det kan være tilfellet i indre deler av Sør-Troms også, men det er ikke bekreftet ved snøprofiler og faretegn enda.

Det er observert et middels stort, naturlig utløst skred i sørvendt terreng som har gått litt utpå fylkesveien ved Skaland på Senja. Det er også observert flere mindre skred i bratt sørvendt terreng i indre deler av regionen.

Fjellvær

Lørdag 21. desember 2019

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nordøst, endring til liten kuling fra øst om ettermiddagen. -8 °C til -2 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Søndag 22. desember 2019

Oppholdsvær. Liten kuling fra sørøst. -6 °C til -1 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS