Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Svartisen torsdag 27.04.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Mildvær og regn gir fare våte skred som løsner av seg selv under mildværsgrensa. Høyt til fjells kan det ligge ustabil fokksnø.

Skredfarevurdering

Mildvær og regn gir økt skredfare. Det er usikkert hvor ustabile forholdene blir som følge av mildværet, men vi venter at skred vil kunne løsne av seg selv.
Våte løssnøskred er mest aktuelt, men våte flakskred kan også løsne av seg selv om det blir opphopning av vann i snødekket.
I bratt terreng med våt og løs snø vil det også være lett for skiløpere å løse ut skred.

Fare for naturlig utløste skred er størst der det la seg nysnø onsdag, og som torsdag påvirkes av mildvær og regn ettersom mildværsgrensa stiger.

Litt vind og nysnø kan gi enkelte små myke fokksnøflak høyt til fjells. I tillegg kan fokksnøen som la seg onsdag fortsatt være ustabil.

Hold avstand til glidesprekker og skavler som svekkes i varmen.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Våt snø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 26. april 2023

Mildvær og regn forrige uke påvirket snødekket til fjelltopphøyde. Gammelt snødekke er derfor smelteomvandlet med få lagdelinger og er noen steder fuktig. Etter dette har det fryst på og kommet nysnø med bygevær fra nordvest. I fjellet er det derfor enten skare, løssnø der hvor vinden ikke har tatt, eller fokksnø.

Nysnøen som kom i helgen la seg på en varm snøoverflate som kan ha ført til rask dannelse av et svakt lag med kantkorn mellom ny og gammel snø. Perioder med klarvær, særlig om natten, kan har forsterket prosessen. Men det er foreløpig ikke gjort observasjoner på at det er et tydelig skredproblem. Eldre vedvarende svake lag av kantkorn er fortsatt til stedet i snødekke, men for det meste låst under hard smelteomvandlet snø.

Fjellvær

Onsdag 26. april 2023

6 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 400 moh om kvelden. Liten kuling fra sørøst, endring til bris fra sørøst om ettermiddagen. -7 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet. Mest nedbør i grensetraktene.

Torsdag 27. april 2023

4 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 800 moh om ettermiddagen. Bris fra sørøst. -4 °C til 2 °C på 1100 moh. Skyet. Sørøstlig frisk bris utsatte steder. Mest nedbør i grensetraktene.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS