Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sør-Troms torsdag 04.04.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Unngå områder med fersk fokksnø. Fokksnøen kan ligge på svakt lag av rim eller kantkorn.

Skredfarevurdering

Du kan løse ut skred der det er fersk fokksnø. Fokksnøen stabiliseres gradvis, men kan fortsatt være lett å løse ut dersom den har lagt seg over rim eller kantkorn. Skredaktivitet tidligere i uka tydet på at det var tilfelle enkelte steder.
Hvis sola tar godt nok utover dagen kan det løsne skred av seg selv i solutsatte bratte heng.

Noen steder kan snødekket være svært hardt og avblåst, eventuelt med litt nysnø på toppen. De stedene er skredfaren liten, men husk at det kan være fare for utglidning ved ferdsel i bratt terreng.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Nysnø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 3. april 2024

Et polart lavtrykk traff Troms onsdag morgen. På målestasjonene i Sør-Troms ble det registrert opp mot 10 mm nedbør. Trolig har det lagt seg 5-15 cm nysnø i regionen sammen med en del vind.

Det gamle snødekket består av hard smelteomvandlet snø, utsatte steder er det avblåst til dette. Andre steder er det løs eller vindpåvirka snø over.

Søndag og mandag ble det observert skred på Senja med lang bruddkant. Dette tyder på at det lokalt kan finnes et svakt lag under fokksnøen med god evne til bruddforplantning. Basert på tidligere observasjoner kan dette være nedføyka rim eller kantkorn.

Det ble også observert et middels stort skred ved Kvæfjord i løpet av onsdagen.

Fjellvær

Onsdag 3. april 2024

6 mm i døgnet, opp mot 14 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Liten kuling fra sørvest, endring til frisk bris fra nordøst om ettermiddagen. -17 °C til -6 °C på 700 moh. Delvis skyet. Kortvarig stiv kuling i nordlige del. Usikker vind- og nedbørsprognose pga tråg med snøbyger natt til onsdag.

Torsdag 4. april 2024

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -20 °C til -8 °C på 700 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS