Snøskredvarsel for region Romsdal mandag 02.05.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Bygevær gir nysnøflak og fokksnø i fjellet. Hvis solen varmer snøen kan det gå naturlig utløste løssnøskred.

Skredfarevurdering

En god del nysnø i fjellet, sammen med vind, vil danne ferske flak i leheng som kan være lette å løse ut. Det kan også gå våte og tørre løssnøskred, særlig hvis solen kommer frem mellom bygene. Snøen vil skli på skare og kan gå langt.

Vær obs. på at det kan ha blitt dannet kantkorn mellom ny og gammel snø, eller rundt solskare. Hvis dette er blitt snødd ned kan det være svært lett å løse ut skred. Drønn er tydelige faretegn.

Unngå opphold under glidesprekker og hold god avstand til skavler.

Skredproblem

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nysnø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snødekket er påvirket av mildværet som var i påsken og uken etter påske. Over skoggrensen har det kommet en del nysnø som nå dekker den gamle snøen.
I sør, øst og vest er det gamle snødekket smelteomvandlet høyt opp mens i bratte nordvendte heng i høyden kan det fortsatt ligge vintersnø under nysnøen.

Noen steder er det observert kantkorn i snødekket i høyden i nordvendte heng.
Det er også mulig nye kantkorn dannes mellom gammelt og nytt snødekke, og rundt solskare dannet i helgen. Hvis kantkorn eller rim snør ned natt til mandag kan det dannes flak som er svært lette å løse ut.

Søndag gikk et personutløst flakskred i nordøstsiden av Vengetind på rundt 1700 moh. Det har også blitt observert et flertall solutløste skred i løpet av helgen.

Lørdagen og søndagen hadde relativt mye sol, slik at snødekket i solvendte helninger vil være påvirket av dette.

Fjellvær, 01.05.2022

Ingen nedbør av betydning. Bris fra vest, endring til liten kuling fra sørvest om kvelden. -13 °C til 2 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 02.05.2022

18-20 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 800 moh natt til mandag. Liten kuling fra vest, endring til frisk bris fra nordvest om ettermiddagen. -7 °C til -2 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Litt lavere temperatur utover dagen.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS