Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Ofoten torsdag 16.05.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i bratte heng med myk og våt snø. Høyt til fjells kan skiløpere utløse flakskred. Hold avstand til skavler og fjellsider med glidesprekker.

Skredfarevurdering

Snødekket vil gradvis stabilisere seg etter regnværet på onsdag og det er ventet avtagende naturlig utløst skredaktivitet. Det er imidlertid fremdeles mulig for skikjørere å løse ut løssnøskred i bratt terreng. I hovedsak vil skredene bli små, men husk at skredstørrelsen øker med bratthet og størrelse på terreng.
I indre deler av regionen og rundt de høyeste toppene kan svake lag dypt i snødekket vekkes til liv når snøens vanninnhold stiger. Tilleggsbelastning som et skavlbrekk eller vekten av en skiløper kan føre til våte flakskred.

Vi er fortsatt i en periode hvor glideskred kan forekomme. Unngå områder med synlige glidesprekker. Vær også oppmerksom på at skavler er svært ustabile nå.

Skredproblemer

Våt snø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 15. mai 2024

Snødekket er tidligere gjennomfuktet høyt til fjells, men det finnes fortsatt lagdelt snø på de høyeste toppene og indre deler av regionen. Det er fortsatt harde skarelag i snødekket fra tidligere i vinter, særlig i skyggevendte heng. Snøgrensen kryper oppover og snødekket under 800-1000 moh anses som homogent og generelt stabilt.

Høyt til fjells kan kantkornlag dypt i snødekket være tilstede i nord- og østvendt terreng.

På Fagernesfjellet på ca. 1000 moh ble det mandag observert opphopning av vann over skarelag i snødekket.

Fjellvær

Onsdag 15. mai 2024

8-12 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn. Bris fra vest. -3 °C til 4 °C på 1100 moh. Skyet.

Torsdag 16. mai 2024

Oppholdsvær. Bris fra sørvest. -4 °C til 7 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS