Snøskredvarsel for region Ofoten lørdag 22.01.2022

Faregrad 4 - Stor snøskredfare

Publisert:
Kraftig nedbør og vind, samt rask temperturøkning gjør at det ventes flere store naturlig utløste skred. Unngå alt skredterreng.

Skredfarevurdering

Mer snøvær og en dreining i vindretningen gjør at det vil legge seg opp fokksnøflak i nye himmelretninger. Det finnes store mengder tørr løssnø tilgjengelig for vindtransport i høyden, som gjør at skredene kan bli svært store. Enkelte steder kan fokksnøen ligge over svakt lag av kantkorn.

På dagtid lørdag, frem til mildværet med vind og nedbør slår til, vil skredfaren være 3-betydelig. Fra ettermiddagen og utover kvelden så vil en temperaturøkning og nedbør som regn trolig føre til flere store våte flakskred under mildværsgrensen. Små til middels store våte løssnøskred vil også være utbredt.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4).

Våt snø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

I enkelte områder har det kommet opp mot 50 cm nysnø siste to døgn. Den underliggende snøen i lavlandet er gjennomfuktet av mildværet tidligere i uken. I høyden har kraftig vind og snøvær ført til en vindpåvirket snøoverflate med store ansamlinger av fersk fokksnø i leområder.

Det er tidligere observert vedvarende svake lag av kantkorn under et skarelag høyt i snødekket over 400 moh, men det er usikkert hvordan mildværet har påvirket dette.

Fredag løsnet et stort skred over vei langsmed Beisfjorden.

Det er store lokale variasjoner i nysnømengde innad i regionen.

Fjellvær, 21.01.2022

4 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 300 moh om kvelden. Bris fra nordvest, endring til frisk bris fra sør om kvelden. -12 °C til -7 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 22.01.2022

12 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 700 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra sørøst, endring til stiv kuling fra sørvest om ettermiddagen. -8 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS