Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Nord-Troms torsdag 16.05.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Våte flakskred er mulig og våte løssnøskred sannsynlig. Krevende skiferdsel på grunn av svake skavler, svake snøbroer, framstikkende steiner og råtten snø.

Skredfarevurdering

Det har vært mildt med mye regn høyt til fjells de siste dagene. Våte flakskred i alle himmelretninger er fortsatt mulig å løse ut. Det er sannsynlig at våte løssnøskred vil løsne av seg selv i solvendt terreng.
Skavler er betydelig svekket, og de krever ekstra oppmerksomhet. Skavlbrudd kan løse ut flakskred og føre til store skred. Generelt er skredstørrelse avhengig av størrelsen på terrenget.

Skiføret kan være krevende for tiden grunnet råtten vannmettet snø, framstikkende steiner, svake snøbroer over bekker og elver og ustabile skavler på rygger og topper.

Skredproblemer

Våt snø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 15. mai 2024

Mildværsgrensen har steget til fjelltoppene i helgen og det har regnet opp til 1000-1100 moh de siste dagene. Den øverste delen av snødekket er smelteomvandlet i høyden. Bare i de høyestliggende nordsidene finnes det fortsatt tørrsnø. I lavere strøk smelter snøen. Lagdelt snø finnes fra omtrent fra 300 moh og oppover.

Observasjon av naturlig utløste våte flakskred mandag og tirsdag i Lyngen tyder på at vedvarende svake lag av kantkorn har blitt svekket av fritt vann. Samtidig har en del mindre skavlbrudd løst ut flakskred i underliggende terreng i Lyngen og Indre Troms.

Fjellvær

Onsdag 15. mai 2024

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn. Liten kuling fra vest. -2 °C til 4 °C på 1100 moh. Skyet.

Torsdag 16. mai 2024

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørvest. -3 °C til 5 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS