Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Nord-Troms torsdag 04.04.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Unngå bratt terreng med fokksnø. Fokksnøen kan stedvis ligge på svakt lag som stabiliseres sakte. Mest nysnø har kommet nord i regionen.

Skredfarevurdering

OPPDATERT TORSDAG KL. 09.30: Testing av stabiliteten i snødekket på Arnøya viser at det er lite sannsynlig å løse ut store skred. Faregraden justeres derfor til 2-moderat.

Ytre deler av regionen har fått mye nysnø de siste dagene, og det har vært perioder med vind fra ulike retninger. Det kan derfor finnes ustabile nysnøflak i de fleste himmelretninger.
Det har vært forhold for dannelse av rim og kantkorn høyt i snødekket, så det er knyttet usikkerhet til hvordan nysnøen binder seg til det gamle snødekket. Det kan være lurt å ha en konservativ tilnærming til skredterreng de nærmeste dagene.

Steder som har fått lite løssnø de siste dagene har mer stabile forhold.

Sola kan løse ut enkelte løssnøskred i bratt solvendt terreng.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Nysnø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 4. april 2024

Tirsdag ble det rapportert om ca 35 cm løs snø på Arnøya.
Natt til onsdag kom det ca 20 cm nysnø ved Skjervøy, mens det på Storslett er observert ca 5 cm nysnø.
På grunn av polart lavtrykk kan vinden kan ha kommet fra ulike retninger natt til onsdag. På Vannøya i Tromsø ble det observert sterk kuling fra NV.

I påsken var det mye klarvær, med gode forhold for dannelse av overflaterim og kantkorn høyt i snødekket. Dette kan nå ha snødd ned og blitt til svake lag under nysnø/fokksnø. Utbredelsen av svake lag under fokksnø er usikker.
Tirsdag ble det observert drønn i snødekket både ved Stàluvàrri og ved Breikågen.

Gjennom vinteren har det blitt dannet vedvarende svake lag som nå ligger dypt i snødekket. Disse er generelt svært vanskelige å påvirke nå, og betraktes ikke som et aktivt skredproblem.

Fjellvær

Onsdag 3. april 2024

1 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Liten kuling fra sørvest, endring til frisk bris fra nordøst om ettermiddagen. -23 °C til -11 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Kortvarig sterk kuling i nordvestlige del. Usikker vind- og nedbørsprognose pga tråg med snøbyger natt til onsdag.

Torsdag 4. april 2024

Oppholdsvær. Bris fra sørvest. -28 °C til -13 °C på 1100 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS