Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen onsdag 25.01.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Hold god avstand til alt skredterreng. Snøskred kan løsne av seg selv og enkelte kan bli svært store. Skredfaren er størst der det regner.
  • Størst fare til og med onsdag ettermiddag

Skredfarevurdering

Kraftig og varm vind fra vestlig retning svekker stabiliteten i snødekket. Som en følge av dette kan enkelte svært store skred løsne av seg selv. I vestlige deler av regionen ventes det også nedbør. Først som regn og når det blir kaldere som snø. Regnet vil svekke snødekket ytterligere og skredfaren vil være størst der det regner.
Når det blir kaldere ut over dagen tar det noe tid før snødekket stabiliseres. Det anbefales konservativ ferdsel til tross for en frossen overflate.

I høyden vil som nevnt nedbøren gå over til snø utover dagen og i kombinasjon med kraftig vestavind vil det dannes ferske flak i østvendte leområder som vil være lett å løse ut.

Skredproblemer

Våt snø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4).

Kantkornet snø ved bakken

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 24. januar 2023

Det er mye snø i regionen. Tirsdag ble det meldt om fersk vindtransportert snø inn i øst og nordøst-vendte heng. Det finnes fokksnøflak med varierende fasthet, men også mye tørr løssnø i skjermede formasjoner, ca. 30 cm.

Velutviklet kantkorn ved bakken har jevnlig gitt drønn flere steder, og det har tidligere blitt observert skred på dette laget nord og vest i regionen.
Lenger sør i regionen er det også kantkorn rundt et skarelag.

Fredag ble det meldt inn et naturlig utløst skred på Grindane i Vang. Det ser ut til å ha løsnet ned på bakken.

Tirsdag er det observert plussgrader på Beitostølen 965 moh og på Filefjell 956 moh. På Juvvasshøe 1894 moh har det vært stiv til sterk kuling fra vest og sørvest det siste døgnet.

Fjellvær

Tirsdag 24. januar 2023

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 2100 moh om ettermiddagen. Stiv kuling fra vest. -4 °C til 2 °C på 1800 moh. Skyet. Periodevis sterk kuling

Onsdag 25. januar 2023

12 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1600 moh natt til onsdag. Sterk kuling fra sørvest, endring til liten kuling fra vest om formiddagen. -8 °C til 0 °C på 1800 moh. Skyet. Synkende snøgrense mot kvelden

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS