Snøskredvarsel for region Jotunheimen tirsdag 18.01.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Komplekse forhold med flere svake lag. Vær spesielt forsiktig i vindbeskyttede leformasjoner hvor snøoverflaten er myk.

Skredfarevurdering

Over mildværsgrensen, ca.1200 moh er det fare for å løse ut store skred i fokksnøen, enkelte skred kan også bli svært store hvis det løsner i dype vedvarende svake lag. Faren for å løse ut skred i dype vedvarende svake lag er ofte størst i overgangen fra tynt til tykt snødekke. Feks. over kuler. Økning i temperatur gir fare for naturlig utløste våte skred der det kommer regn på ferske nysnøflak. Men mildvær fører også til rask stabilisering av fokksnøflakene så fort det blir kjøligere igjen.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4). Fjernutløsing er mulig.

Våt snø (flakskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Råd

Snødekkehistorikk

Snøoverflaten er preget av nysnø og vind de siste dagene. Stedvis finnes det store fokksnøflak mens vindutsatte plasser er avblåst. Under siste fokksnø er det gamle snødekket hardt og stabilt opp til ca. 1200-1300 moh, etter at Gyda herjet. På de høyeste toppene (over ca 1300 moh) har de store nedbørmengdene kommet som snø og det vil ligge store fokksnøansamlinger i leområder, særlig mot Ø.

Før Gyda fantes det vedvarende svake lag av kantkorn under skare og langs bakken. I høyden er disse lagene fortsatt aktive.

Mandag gikk det store og middels store naturlig utløst skred fra Loftet, fra Tyinstølen, fra Tverrfjellet og Knutstugugrove. Lørdag gikk det naturlig utløst skred i østvendt heng på fjellet Kyrkja i Lom og det ble fjernutløst et middels stort snøskred i Lemoensjøen Alpinsenter på ca.1250 moh, som løsnet ned til bakken.

Fjellvær, 17.01.2022

5 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 500 moh om kvelden. Liten storm fra nordvest, endring til stiv kuling fra nordvest om formiddagen. -13 °C til -5 °C på 1800 moh. Skyet.

Fjellvær, 18.01.2022

4-8 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1200 moh om ettermiddagen. Stiv kuling fra vest, endring til sterk kuling fra sørvest om ettermiddagen. -6 °C til -2 °C på 1800 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS