Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Jotunheimen tirsdag 16.03.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i bratt terreng med fokksnø. Det finnes vedvarende svake lag av kantkorn som kan påvirkes av en skiløper. Fjernutløsning av skred er mulig.

Skredfarevurdering

Det er mulig for en skiløper å løse ut skred på et svakt lag av kantkorn, i enkelte heng kan skred bli store (str 3). Det er krevende å vurdere hvor du kan påvirke det svake laget, drønn og skytende sprekker er tydelige faretegn. Fjernutløsning er mulig..

Fokksnø har gradvis stabilisert seg, men kan i enkelte heng være lett å løse ut.

Soloppvarming kan løse ut våte løssnøskred i bratte solvendte fjellsider.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 15. mars 2021

Snøoverflaten varierer etter uværet sist uke, og består av fokksnø av varierende hardhet. I terreng som har vært skjermet for vind og i skogen ligger det stedvis mye løs snø. Vindutsatte formasjoner er avblåst eller har gammel skare.

Det finnes vedvarende svake lag av kantkorn omkring et skarelag mellom det gamle snødekket og nysnø fra sist uke. Det er observert mange drønn i dette laget de siste dagene, og stabilitetstester viser at det går lett til brudd med forplantning.

Søndag ble det meldt om et stort skred fjernutløst av skiløpere ved Skørsnøse ved Tyinkrysset. Lørdag ble det meldt om skiløperutløst skred ved Lemonsjøen. Det er ellers meldt om flere små skred de siste dagene.

Det er observert mange drønn i snødekket de siste dagene.

Fjellvær

Mandag 15. mars 2021

0-3 mm nedbør i døgnet. Bris fra nord. -13 °C til -7 °C på 1800 moh. Delvis skyet. Nedbør i nordvest.

Tirsdag 16. mars 2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nordvest. -14 °C til -9 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS