Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Indre Fjordane fredag 02.02.2024

Faregrad 4 - Stor snøskredfare

Publisert:
Omfattende ustabile forhold. Store skred som løsner av seg selv ventes. Hold god avstand til skredterreng.

Skredfarevurdering

Store skred som løsner av seg selv ventes. Skred kan løsne av seg selv allerede fra morgenen av, men skredfaren øker utover dagen ettersom snøen blir utsatt for mer og mer mildvær og regn.
Faren for store skred som når langt er størst i de områdene som har fått mest snø de siste dagene. Hold god avstand til skredterreng.

Skredproblemer

Våt snø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 1. februar 2024

Under 9-1000 moh er snødekke godt preget av forrige helgens mildvær. Mange steder er snødekke fuktig ned til bunnen og bare de øverste snølagene er gjenfrosset. Over skoggrensen har vinden onsdag begynt å legge fra seg hard, vindpakket snø i nordøstvendte leheng. Nysnøen er ujevnt fordelt med avblåste rygger og rabber.

Status på vedvarende svakt lag av kantkorn høyt i snødekket og rundt skarelag dypere i snødekket er usikkert. Med tanke på helgens mildværsgrense antas det at disse lagene bare er intakte på de høyeste toppene. Ellers er lagene låst under hard, gjenfrossen snø eller fuktet.

Fjellvær

Torsdag 1. februar 2024

25 mm i døgnet, opp mot 35 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 300 moh om kvelden. Liten kuling fra vest. -11 °C til -6 °C på 1400 moh. Skyet.

Fredag 2. februar 2024

50 mm i døgnet, opp mot 90 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1600 moh om ettermiddagen. Stiv kuling fra sørvest. -9 °C til 0 °C på 1400 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS