Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Helgeland fredag 28.04.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Unngå bratt terreng med nysnø i fjellet til nysnøen har stabilisert seg. Muligheter for sol gjør at små skred kan løsne av seg selv der det har lagt seg nysnø.

Skredfarevurdering

Over mildværsgrensa kommer nedbøren som sludd eller snø tidlig på dagen. Snøen vil stabiliseres raskt lavt i terrenget der det er forholdsvis varmt. Høyt til fjells og i indre strøk kan det ta noe lengre tid, i de områdene kan det legge seg ustabile nysnøflak om det er nok vind til det.

I områder som får sterk solinnstråling utover dagen kan det løsne skred av seg selv der det har lagt seg nysnø de siste dagene.

I terreng som har fått lite nysnø er skredfaren liten.

Skredproblemer

Nysnø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Nysnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 27. april 2023

Onsdag kveld / natt til torsdag kom det lokalt litt nedbør som snø. Etter dette steg temperaturen og det meste av det som kom som snø hadde allerede smeltet i lavlandet klokka 9 torsdag.
I fjellet er det litt tørr ubundet snø over den gamle smelteomdanna snøpakka.
Den gamle snøpakka er stort sett helt smelteomdannet opp til 1000 moh.

Fjellvær

Torsdag 27. april 2023

3 mm i døgnet, opp mot 9 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 600 moh om ettermiddagen. Bris fra nordvest. -6 °C til 1 °C på 1100 moh. Skyet. Østlig frisk bris utsatte steder.

Fredag 28. april 2023

3 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 600 moh om ettermiddagen. Bris fra vest. -8 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet. Mest nedbør i vest (ytre strøk). Av og til vestlig frisk bris utsatte steder.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS