Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Heiane søndag 26.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Unngå opphold under sigesprekker. I høyfjellet kan det være lett å løse ut skred i ferske nysnøflak.

Skredfarevurdering

I høyden og lengst nord i regionen kan det fortsatt være lett å løse ut skred i fersk fokksnø. Her har den siste nedbøren kommet som snø. Vedvarende svake lag av kantkorn kan ikke utelukkes i høyfjellet og lengst øst i regionen.

Varme og mye regn har mange steder gitt et vått snødekke og sig i snøen der denne ligger mot glatt underlag. Unngå opphold under sigesprekker.

Synkende temperatur vil generelt virke stabiliserende på den våte snøen. Om sola får tak kan det likevel gi myk snøoverflate og fare for våte skred.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Glideskred

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vann ved bakken/smelting fra bakken

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 25. mars 2023

Våt snøoverflate etter mye regn siste tiden. Det er tydelige smelteriller opp til 900moh. Helt nord i regionen der fjelltoppene er høyest ligger det tørr snø og flakdannelser av ulik hardhet og tykkelse.

Det er observert kantkorn over skarelag som var lett å løse ut før flere runder med mildvær siste uke. Observasjoner søndag viser at disse avrundes i mildværet.

Fjellvær

Lørdag 25. mars 2023

4 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 900 moh. Bris fra vest. -4 °C til 1 °C på 1100 moh. Skyet. Synkende temperatur om kvelden.

Søndag 26. mars 2023

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 100 moh natt til søndag. Bris fra nordvest. -9 °C til -3 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS