Hopp til hovedinnhold

Varslingen i NVE har vært rammet av streik siden fredag 24/5-24. Streiken trappes opp ytterligere fom. mandag 3. juni, noe som påvirker naturfarevarslingen. Les mer her: Varslingen i NVE rammet av streik | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Hardanger lørdag 02.03.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Enkelte naturlig utløste våte skred kan fortsatt forekomme i lavere støk utover dagen. Fersk fokksnø vil være lett å løse ut i høyfjellet.
  • Størst fare fra lørdag ettermiddag

Skredfarevurdering

Det vil fortsatt være mulig med enkelte naturlig utløste våte flak- og løssnøskred i lavere høyder, men utbredelsen og størrelsen minker med avtagende regn.

Fortsatt kraftig vind første del av dagen vil kunne føre til enkelte ferske fokksnøflak. Disse vil være lette å løse ut for skiløpere når de er ferske, men forventes å stabiliseres fort som følge av gunstige temperaturer.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 1. mars 2024

Vind og snø har gitt fokksnø av ulik hardhet i leområder til fjells. Under ca 1000 moh er snøen løsere og fuktig til våt. Fokksnøen er ujevnt fordelt. Rygger og rabber er avblåst. Det er mest snø i nordlig til østlig sektor.

Kantkornlaget rundt skarelag, som det har vært usikkerhet rundt, er nå ikke eksisterende under 1100 moh. Laget er sterkt avrundet og det skal svært stor belastning til for å påvirke.
Det tas derfor ikke lenger hensyn til som et aktivt vedvarende svakt lag.

Fra Røldalsfjellet melder observatør fredag om stor skredaktivitet. Det er mange små, noen middels våte flak og løssnøskred i alle himmelretninger. Det er også observert et stort flakskred i østlig himmeletning under 1200 moh.

Observasjoner fredag bekrefter faregraden.

Fjellvær

Fredag 1. mars 2024

14 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1000 moh om formiddagen. Frisk bris fra sørøst, endring til liten kuling fra sørøst om formiddagen. -5 °C til -1 °C på 1400 moh. Skyet. Minkende vind om ettermiddagen.

Lørdag 2. mars 2024

3-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1100 moh om kvelden. Liten kuling fra sørøst. -5 °C til 0 °C på 1400 moh. Skyet. Periodevis stiv kuling første del av dagen. Lettskyet natt til lørdag.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS