Hopp til hovedinnhold

Varslingen i NVE har vært rammet av streik siden fredag 24/5-24. Streiken trappes opp ytterligere fom. mandag 3. juni, noe som påvirker naturfarevarslingen. Les mer her: Varslingen i NVE rammet av streik | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Hallingdal fredag 01.03.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det er ein kompleks situasjon med fleire skredproblem. Undersøk snøen nøye og gjer gode vurderingar om du har tenkt å ferdast i skredterreng.

Skredfarevurdering

Skred er mogleg å løyse ut i fersk fokksnø der det er sterk nok vind til å transportere snø. Fokksnøflak frå torsdag kan også påverkast, men flaka i seg sjølv har nok stabilisert seg relativt raskt sidan det er gunstige temperaturar.

Verre er det om fokksnøen har lagt seg over vedvarande svake lag av rim. Då kan skred vere lettare å løyse ut, også frå avstand, og gi større skred enn om dette er fråverande.

Vedvarande svake lag djupare i snødekket kan også påverkast og gi store skred.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø ved bakken

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 29. februar 2024

Dei siste dagane har det kome nedbør, vore vind og relativt mildt. Over mildvêrsgrensa er det vindpåverka snø av ulik hardheit, og ubunden snø i skjerma terrengformasjonar. Under mildvêrsgrensa har snøen blitt fuktig.

Det er fleire vedvarande svake lag i snødekket. Før snøvêret torsdag var det mykje rim på snøoverflata og dette kan ha føyka ned og blitt eit nytt vedvarande svakt lag høgt i snødekke. Frå tidlegare har det vore kantkorn under eit skarelag som har vore mogleg å påverke.


Fjellvær

Torsdag 29. februar 2024

9 mm i døgnet, opp mot 14 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1000 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra sørvest. -5 °C til 0 °C på 1400 moh. Skyet.

Fredag 1. mars 2024

9-12 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 800 moh om formiddagen. Bris fra sørøst. -5 °C til -1 °C på 1400 moh. Skyet. Periodevis frisk bris.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS