Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Hallingdal lørdag 31.12.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes områder med svake lag av kantkorn under den vindtransporterte snøen. Unngå bratte leområder, særlig i eller nært terrengfeller.

Skredfarevurdering

Noe nedbør og vind fra vest om ettermiddagen vil skape fersk vindtransportert snø i leområder. Den ustabile fokksnøen vil legge seg i østvendt terreng over et ugunstig oppbygget snødekke med kantkorn ved bakken. En enkelt skiløper kan påvirke svake lag i snødekket og det oppfordres til konservative veivalg. Fjernutløsning av snøskred er mulig. Drønn og sprekker i snødekket er tydelige faretegn som må tas på alvor.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø ved bakken

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 30. desember 2022

Snøfall på torsdag gjør at det finnes noe løssnø i alle himmelretninger. Snøfordelinga over skoggrensa er ujevn med mest snø i østvendt terreng. Det er generelt lite snø og en vindpreget snøoverflate i terreng vendt mot vest. Under tregrensa er det for det meste ubundet snø. Det er avblåst på vindutsatte steder.

Mest relevante svake lag er kantkorn i bunnen av snødekket. Snødekket inneholder også stedvis svake lag av nysnøkrystaller.

Fredag løste skikjørere ut snøskred i nordøstvendt terreng ved skoggrensa I Grøndalen i Hemsedal.

Torsdag kom det ca 20 cm nysnø i regionen. Den siste uken er det rapportert om skytende sprekker og drønn i snødekket. Faretegnene stammer i hovedsak fra kollaps i kantkoret snø ved bakken.

Fjellvær

Fredag 30. desember 2022

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 600 moh om kvelden. Liten kuling fra sørvest, endring til stiv kuling fra sør om ettermiddagen. -9 °C til -3 °C på 1400 moh. Skyet. Mest nedbør i vest og nordvest.

Lørdag 31. desember 2022

4 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 700 moh natt til lørdag. Liten kuling fra sørvest, endring til frisk bris fra vest om ettermiddagen. -12 °C til -2 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Mest nedbør lengst i vest.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS