Hopp til hovedinnhold

Tilleggsutstyr

Når du har pakket med deg sender/mottager, søkestang og spade, så kan du vurdere tilleggsutstyr også.

Ballongsekk (også kjent som skredsekk)

En ballongsekk er en vanlig ryggsekk som inneholder en eller flere ballonger som kan blåses opp dersom man blir tatt av et skred. Dette gjøres ved å dra i en utløsermekanisme. På grunn av tetthetsforskjeller og strømningsmønsteret i skred, vil sekken hjelpe med holde den skredtatte nær eller på overflaten av skredet.

Ballongsekker er det eneste utstyret som aktivt kan hindre deg i å bli begravd, og utstyret anbefales sammen med skredsøker, søkestang og spade. Sikkerhetsutstyr kan likevel ikke erstatte en risikobevisst væremåte i fjellet, og ulykker viser at du kan bli begravd dypt i skredet, selv om du utløser ballongsekken på korrekt måte.

Hjelm

Hjelm er for de fleste standardutstyr under skikjøring. Dagens hjelmer er både lette og behagelige, og bør derfor også benyttes på toppturer. Hjelm beskytter mot hodeskader forårsaket ved fall, og fra slagskader i et eventuelt snøskred.

Førstehjelpspakke og bivuakksekk

Du kan ikke regne med at redningsmannskaper kommer til ulykkestedet før det har gått relativt lang tid. En førstehjelpspakke kan bidra til å gjøre deg i stand til å ta hånd om alt fra små til større skader.

Bivuakksekken kan pakkes rundt den skadde personen for å forhindre frost- og fuktskader. Rask nedkjøling er en reel fare i fjellet, og en bivuakksekk kan i så måte redde liv.

Bivuakksekken er også ganske kjekk å ha på en kald og forblåst rasteplass.