Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Skader seg mot iskanten

Når stålisen brister for en person er den bare noen få cm tykk. Har man stor fart i det bruddet skjer er sjansen stor for at man kutter seg mot iskanten og kan bli slått i svime. 

Skøyteløpere og syklister oppnår såpass fart at de kan oppleve dette. Snøskutere vil nok normalt miste betydelig fart før den synker så langt ned at personen møter iskanten, men det er verdt å tenke på også for dem. Helhjelm og skuterdress vil være god beskyttelse.

Man bør derfor avpasse farten når man aner at isen kan være tynn. Går man likevel gjennom i fart er det viktig å beskytte ansiktet med hendene.

Skadene er sjeldent så store at man dør, men er man alene er det livsfarlig. Det er stor sjanse for å drukne før du får igjen bevisstheten. Er man flere sammen kan man hjelpe hverandre, men er man slått skikkelig i svime kan det være svært vanskelig å få personen opp på isen.

Noen ulykker i Norge

26. desember 2006 gikk en skøyteløper fra vann til vann sørover i Nordmarka. Han hadde skilt lag med kameraten og var alene da det mørknet. Når han kom til Store Sandungen gikk han gjennom isen. Vannet er vesentlig dypere enn sjøene lenger nord og hadde akkurat islagt seg. Trolig i stor fart gikk han gjennom den tynne isen. Han ble funnet omkommet i en 3x3 m stor råk omtrent 200 m fra land med sår på hender og i ansiktet.

22. november 2015 gikk en skøyteløper alene ut på nylagt is på Sør-Mesna. Han ble funnet omkommet i en råk 100-200 m fra land 1 km unna startstedet. Mannen hadde ispigger, men enten var isen for tynn til å ta seg opp, eller så skadet han seg i fallet.