Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Finnmarkskysten onsdag 18.01.2023

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Generelt stabile forhold. Vær forsiktig i områder med myk fokksnø eller tynt snødekke.

Skredfarevurdering

Lite eller ingen nedbør over lang tid har gitt et hardt og stabilt snødekke. Kommer man på mykt snødekket kan det være lett å løse ut små skred. Det er ventet litt snø i løpet av dagen og etterhvert kraftig vind som vil flytte snø inn i nordlige og vestlige heng. Her er det størst sjanse for å finne myk snø.

På steder med tynt snødekke er det mulig å påvirke et svakt lag av kantkorn nede i snødekket. Men dette er svært få steder.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 17. januar 2023

Det er kommet noen cm med snø på kysten mandag, ellers ingen nedbør av betydning siden før helgen.

Kraftig vind, særlig fra sør og sørøst sist helg har flyttet mesteparten av snøen i nordlige himmelretninger. Snødekket over skoggrensen er stort sett hardt, med avblåste rygger og topper.

Det finnes vedvarende svake lag av kantkorn i hele regionen med unntak av lengst ut på kysten. I ytre strøk er det et nedføyket kantkornlag. I indre strøk er det et kantkornlag over og under skarelag. Det er vanskelig å påvirke lagene og de anses ikke som et skredproblem.

Fjellvær

Tirsdag 17. januar 2023

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørvest. -13 °C til -5 °C på 700 moh. Periodevis frisk bris.

Onsdag 18. januar 2023

0-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra sør, endring til stiv kuling fra sørøst om ettermiddagen. -12 °C til -6 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS