Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark lørdag 01.12.2018

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Generelt stabile forhold, men vær likevel forsiktig i høyden der vind kan ha lagt fra seg fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Vind vil kunne flytte på noe tørr snø som finnes i indre strøk eller høyere liggende områder kommende døgn og danne mindre lommer med fersk fokksnø. Disse vil være av begrenset utbredelse i hovedsaklig å finne i nordlig sektor. Forbigående temperaturstigning fredag gjør at gamle fokksnøflak ansees som stabile.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 30. november 2018

Det har snødd jevnt i en uke (fra 23.11), først fra NV og så fra SV de siste dagene. Det har blitt dannet flak i flere himmelretninger. Nuvsvåg målestasjon på 27 moh har 31 cm snødyp og Øvre Leirbotn 191 moh har et snødyp på 38 cm. I snitt ca. 35 cm snødyp i regionen og stedvis mye tørr løssnø i skogen (10-30cm), mest snø har det kommet på Øksfjordhalvøya. På fjellet er det mye avblåst og snøen har stort sett lagt seg i søkk og renner. Fredag morgen er snøen fuktig ved havnivå.

Ingen utpreget svake lag. Snøen som har kommet den siste uken stabiliserte seg raskt. Før snøfallet var det stort sett barmark og noe skare.

Det er ikke rapportert om skredaktivitet.

Fredag er det stigende temperaturer. På formiddagen er det par plussgrader ved havnivå, men fortsatt litt kaldere i indre strøk.

Fjellvær

Fredag 30. november 2018

3 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Stille/svak vind fra sørøst. -6 °C til 1 °C på 1100 moh.

Lørdag 1. desember 2018

Oppholdsvær. Liten kuling fra sør. -5 °C til 1 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Høyest temperatur i ytre strøk først på dagen. Noe lavere temperatur utover dagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS