Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark tirsdag 13.03.2018

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold. Vær obs på at det finnes flere svake lag i snødekket og at det kan være store lokale forskjeller i nysnømengde.

Skredfarevurdering

Det er en del løssnø tilgjengelig for vindtransport og påfyll av snø mandag og tirsdag, i kombinasjon med kuling fra Ø, vil danne ferske og ustabile fokksnøflak i leheng mot V. Lokalt vil snøskredfaren være økende, det ventes mest nedbør i nord og i ytre strøk av regionen, og skredproblemet vil være mest utbredt her. Fra før finnes eldre fokksnøflak i leheng mot NV, samt vedvarende svake lag.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 12. mars 2018

Den siste tiden har det blåst kraftig fra SØ og Ø, og snøoverflaten i leheng er preget av fokksnø av ulik hardhet. Snøfallet i slutten av uke 9, ga 5-40 cm snø med store variasjoner innad i regionen, mest rundt Øksfjordhalvøya og på Sørøya. Mandag formiddag blir det rapportert om 5 cm nysnø det siste døgnet i området rundt Hammerfest, og ca. 10-20 cm tørr løssnø tilgjengelig for vindtransport.

I deler av regionen er snødekket komplekst med flere vedvarende svake lag, spesielt rundt Øksfjordhalvøya, men også indre Altafjord. Ved Alteidet og Leirbotn er det tidligere observert svakt lag av nedføyket rim, og et tynt skarelag med kantkorn under, som kan ha stor utbredelse. Lagene er begravd i ulik grad etter uværet forrige uke og vindtransport denne uken, mange steder er lagene nå beskyttet av overliggende fokksnø.

I slutten av forrige uke gikk det flere små skred i regionen, de siste 3 dagene er det ikke observert skredaktivitet.

Det er observert drønn i snødekket i helgen.

Mandag er det snøbyger som preger værbildet, mest nedbør i ytre strøk.

Fjellvær

Mandag 12. mars 2018

2 mm i døgnet, opp mot 8 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra øst. -20 °C til -9 °C på 1100 moh. Skyet. Sterkest vind og mest snø i nordlige deler. Periodevis stiv kuling nær kysten.

Tirsdag 13. mars 2018

2 mm i døgnet, opp mot 7 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra øst, endring til bris fra nordøst om kvelden. -15 °C til -10 °C på 1100 moh. Skyet. Perioder med stiv kuling først på dagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS