Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Svartisen fredag 28.12.2018

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold. Det finnes svake lag i snødekket. Vær spesielt forsiktig rundt skoggrensen, samt i områder med fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Det er mye snø i regionen nå, og i utsatte strøk ventes en god del nysnø over skoggrensa. Vinden tar seg opp gjennom dagen og det vil dannes ferske fokksnøflak i østlig sektor som vil trenge noe tid på å stabilisere seg. Eldre fokksnøflak stabiliseres gradvis, men observasjoner av drønn og skytende sprekker viser at det fremdeles kan være krevende forhold. På grunn av skiftende vindretninger de siste dagene vil det finnes fokksnø i mange himmelretninger. Vær oppmerksom i områder der fokksnøen kan ligge på nedføyka kantkorn og/eller overflaterim.

Under snøgrensa kan det være fare for våte snøskred i forbindelse med regn på snødekket.




Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 27. desember 2018

Det er mye nysnø i regionen og i løpet av de siste tre dagene er det kommet inntil 30 cm, mest i indre strøk. Det har vært bygevær og vind over skoggrensa og det ligger mye vindtransportert snø i Ø-SØ-vendte leformasjoner i høyden.

Under skoggrensa er snøoverflata myk og fuktig som følge av regnvær i lavlandet de siste dagene.

Lave temperaturer før snøfall rett etter jul har dannet overflaterim i regionen. Utbredelse av dette er noe usikkert.

Det er ikke registrert skredaktivitet de siste døgn, men ved Raudsandtind i Rana ble det 1. juledag utløst et str 1 flakskred av en skiløper. Skredet ble utløst i skogen og bruddet gikk mellom glatt skare og overliggende snø.

I Rana er det observert fersk vindtransportert snø, drønn og skytende sprekker

Fra ca 800 moh er det begynnende kantkornutvikling mellom den gamle smelteomvandlete snøen og snødrysset før jul. Observasjoner fra sørlige deler av regionen viser at snødekket helt opp til 600 er gjennomfuktet og at kantkornlaget opp til dette høydeintervallet ikke er aktivt lengre.

Fjellvær

Torsdag 27. desember 2018

15 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra sørvest. -4 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet.

Fredag 28. desember 2018

8 mm i døgnet, opp mot 18 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra vest, endring til liten kuling fra sørvest om ettermiddagen. -6 °C til -1 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Mest nedbør om kvelden.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS