Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Salten søndag 09.02.2020

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i terrengfeller og i bratte heng til nysnøen har stabilisert seg. Vær oppmerksom på at det kan finnes svake lag nede i snødekket.

Skredfarevurdering

Med synkende temperatur vil snødekket i lavereliggende områder gradvis fryse til. Nysnøflakene i høyden har gradvis stabilisert seg og det skal nå mer til for å løse ut skred i de eldre flakene.

Litt ny nedbør i kombinasjon med økende vind vil utover dagen kunne legge opp enkelte nye ferske fokksnøflak i de områder som får nedbør.

Observasjon av naturlig utløste skred som kan ha gått på vedvarende svakt lag av kantkorn. Usikkerhet rundt utbredelse av dette laget bidrar til at man bør legge opp til en mer konservativ tilnærming til rutevalg i fjellet. Vær spesielt oppmerksom der snødekket er tynt. Her er det lettere å løse ut skred.

Ha også fokus på skavler som kan knekke.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 8. februar 2020

Siste dagers mildvær har fuktet opp snødekket under mildværgrensen. Der det også mange steder er smeltet frem helt ned til bakken. Etterhvert som det nå blir litt kaldere vil overflaten fryse til.

I høyden har sterk vind preget snøoverflaten og snødekket preges i stor grad av fokksnø av varierende hardhet og skavler. Noen steder er det avblåst til gammel mildværsskare.

Gammelt snødekke består i stor grad av ulike skarelag og smelteomvandlet snø.

Det er observert et godt utviklet lag av kantkorn under skarelag høyt i snødekket. Før mildværet skylte over regionen var det stedvis lett å påvirke det svake laget og det er de siste dager meldt inn flere observasjoner på drønn som forplanter seg. Torsdag ble det meldt om et fjernutløst skred.

Observasjoner lørdag morgen av flere naturlig utløste skred i Valnesfjorden området. Det er også observasjoner på skavlbrudd i skogrensen i Ø-SØ heng og av smelteriller i snødekket opp til rundt 1000 moh..

På målestasjonen Sisovatnet (665 moh) i indre del av regionen steg temperaturen med 8 grader i løpet av natt til fredag.

Fjellvær

Lørdag 8. februar 2020

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sør. -4 °C til 1 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Søndag 9. februar 2020

1-3 mm nedbør i døgnet. Bris fra sørøst, endring til liten kuling fra sørøst om formiddagen. -8 °C til -2 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS