Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Ofoten torsdag 02.05.2019

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Litt nysnø fører til ustabile nysnøflak i enkelte leområder i høyden, ellers stort sett stabile forhold.

Skredfarevurdering

Litt nysnø og vind de siste dagene har dannet små, ustabile nysnøflak i leheng i høyden. Størrelsen på eventuelle nysnøflak er ikke ventet å være store, men dette kan variere lokalt med bygeaktivitet. Vær obs i tilfelle mer snø og vind enn meldt. Vær også obs hvis solen får varmet nysnø i bratte solvendte sider. Det gamle snødekket er stort sett stabilt. Lavere temperaturer vil stabilisere det gamle snødekket ytterligere. Det er observert glidesprekker i enkelte fjellsider. Lavere temperaturer vil også stabilisere dette skredproblemet på sikt, men dette går sakte og enkelte glideskred kan ikke utelukkes.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 1. mai 2019

Forrige uke var snødekket vått og fuktig helt til fjelltopphøyde på grunn av mye sol og plussgrader. En kjøligere værtype har nå dannet skare, mens bygevær med snø og sludd har gitt litt nysnø i overflaten mange steder. Regnvær og plussgrader høyt til fjells i forrige uke har gjennomfuktet snødekke. Det er kun i nordvendte heng høyt til fjells der snødekket er tykt hvor det fortsatt kan finnes lagdelinger. Under 300 - 500 moh er det nå lite snø. Minst i solvendt terreng.

Fra slutten av februar har vi hatt et vedvarende svakt lag av kantkorn dypt i snødekket. Laget er trolig ødelagt de fleste steder. I nord- og østvendte heng og i høyden på steder med tykt snødekke kan det fortsatt ligge intakt.

Onsdag ble det observert store glidesprekker og ferske våte glideskred fra vei.

Fjellvær

Onsdag 1. mai 2019

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Bris fra nord, endring til frisk bris fra nord om ettermiddagen. -7 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet. Synkende snøgrense om formiddagen. Etterhvert sludd/snø også i lavlandet.

Torsdag 2. mai 2019

2-4 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra nordøst. -11 °C til -5 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS