Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lyngen tirsdag 16.02.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Komplekse forhold, vær svært forsiktig. Det er lett å løse ut skred, både på snaufjellet og i skogen. Fjernutløsning fra slakere terreng er også mulig.

Skredfarevurdering

Det kan være lett å løse ut skred, og skred kan fjernutløses fra avstand. Det har vært stor pålagring av snø i leheng den siste tiden, og den vindtransporterte snøen ligger mange steder over et vedvarende svakt lag av kantkorn. Vind fra ulike retninger har lagt opp vindtransportert snø i flere leområder. På grunn av vedvarende svake lag som kan forplante seg langt, kan skred bli store.

Vær obs på at det kan gå skred også i skogen, og at selv små skred kan få store konsekvenser i nærhet av trær og andre terrengfeller.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 15. februar 2021

Siste uka har det kommet mye snø i regionen. Vind fra nordvest har flyttet mye av snøen og samlet snø i leheng. I skogen er flakene mykere.

Både over og under et tynt skarelag fra desember ligger et lag med godt utviklede kantkorn. Dette finnes mange steder over ca. 300-400 moh, men lokalt er det variasjon i utbredelsen og egenskapene til dette svake laget. Det rapporteres også om et svært lettpåvirkelig kantkornlag nær bakken i skogen flere steder i regionen. I en del lune formasjoner i høyden finnes nedføyket kantkorn under fokksnøen.

Det har vært mye skredaktivitet de siste dagene. Mandag er det rapportert et ferskt naturligt skred på Langlitinden i Breivikeidet og et i Furuflaten, og der gikk det også skred på fredag eller lørdag. Søndag ble det rapportert middels til store skred ved Holmbuktura, og et middels stort personutløst skred ved Rottenvika. Lørdag ble det observert et stort skred på Middagsaksla ved Brevikeidet, og det ble løst ut enda et middels stort skred ved Rottenvikfjellet i Lyngen.

Det observeres daglig drønn i snødekket, både over og under skoggrensa. Mandag formiddag har det kommet 15 - 50 cm snø siste 3 døgn, mest vest for Lyngsalpene.

Fjellvær

Mandag 15. februar 2021

2-6 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra nordvest, endring til bris fra nord. -9 °C til -3 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Tirsdag 16. februar 2021

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst. -16 °C til -6 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS