Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Heiane onsdag 03.02.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fokksnø. Dette kan ha lagt seg på rim og kantkorn. Fjernutløsning av skred er mulig!

Skredfarevurdering

Det ventes ikke nedbør, men dersom det fremdeles finnes løs snø tilgjengelig for transport vil vestvendte leområder lastes ytterligere. Merk at nye fokksnøflak kan legge seg oppå overflaterim enkelte steder grunnet klarvær og lave temperaturer siste døgn.

Gamle fokksnøflak som ligger oppå nedføyka kantkorn vil fremdeles være lett for en enkelt skiløper å løse ut skred. Utbredelsen er usikker, men utvis stor varsomhet i områder med ansamlinger av fokksnø.

Det finnes vedvarende svake lag av kantkorn også i det gamle snødekket. Dette laget virker å være mest utbredt vest og nord i regionen. Det skal nå mye til for å løse ut skred, men vær oppmerksom der det gamle snødekke er tynt eller mykt. Skred på dette laget kan bli store.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 2. februar 2021

Snøoverflata varierer. Stedvis ligger det løs snø, også over skoggrensa i skjermede formasjoner. Siste snøfall av betydning var søndag og det kom mest rundt Bykleheiane. Vind de siste dagene har ommøblert snødekket og det ligger mest fokksnøflak i vestvendte leområder.

Gammel snøoverflate består i hovedsak av fokksnøflak av varierende hardhet.

Det finnes kantkornlag i det gamle snødekket, men laget ligger nå under hard fokksnø og er generelt vanskelig å påvirke. Det har vært observasjoner av kantkorn i overflaten tidligere, og dette kan nå være nedføyka.

Tirsdag ble det registrert ett naturlig utløst str 1 skred i et sørøstvendt heng ved Gjesdal. Lørdag 30.01 gikk et skiløperutløst, lite flakskred i fersk fokksnø i et østvendt heng på 697 moh i Dalene.

Tirsdag ble det observert overflaterim ved Gjesdal. Siste døgn fram til tirsdag har det vært et betydelig temperaturfall.

Fjellvær

Tirsdag 2. februar 2021

Oppholdsvær. Bris fra øst, endring til liten kuling fra øst om kvelden. -17 °C til -10 °C på 1100 moh. Klarvær.

Onsdag 3. februar 2021

Oppholdsvær. Liten kuling fra øst, endring til stiv kuling fra øst om ettermiddagen. -19 °C til -12 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS