Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Voss fredag 05.04.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i høyden der et svakt lag av kantkorn og rim ligger under fokksnøen. Der sola tar kan små skred løsne av seg selv.

Skredfarevurdering

Det kan være lett å løse ut skred i nordvendt terreng høyt til fjells. Her ligger et svakt lag av kantkorn og rim under fokksnøen.
Skred kan løsne av seg selv i bratt terreng der sola tar. Vær forsiktig i bratt terreng, små skred kan lett dra med seg folk utfor kanter og over oppstikkende stein.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 4. april 2024

Det våte snødekket fryser til med synkende temperaturer og nattefrost. En observasjon fra Klevavatnet i Ulvik viser at snøoverflaten er bærende i alle himmelretninger, også bratt vest. I noen nord- og nordvestvendte leområder ligger det tørr fokksnø som ikke har vært solpåvirket. Over 1000 - 1100 finnes det tørre lommer med fokksnø.

I lavlandet og i solrikt terreng opp til ca 500 moh har det meste av snøen smeltet.

Tirsdag er det observert et lag av begynnende kantkorn og nedbrutt rim høyt i snødekket i nordvestsiden av Kaldafjellet (1104 moh). Utbredelsen i regionen forøvrig er usikker, men det lille skredet som ble tråkket ut i sørøstvendt terreng på Øvsthusnipa (223 moh) tirsdag gikk på et nedsnødd/nedføyket rimlag.

Tirsdag tråkket skiløpere ut et lite skred i sørøstvendt terreng på Øvsthusnipa , og det gikk naturlig utløste, våte skred skred på Rv 13 opp til Vikafjellet og på Fv 5410 over Brekkhusfjellet.

Det har kommet litt snø på Gullbotn og Kvamskogen i løpet av torsdag.

Fjellvær

Torsdag 4. april 2024

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra sørøst. -9 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet.

Fredag 5. april 2024

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -10 °C til 1 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS