Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Voss mandag 25.03.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær obs i bratte leområder med tørr fokksnø i høyfjellet. Våte løssnøskred kan løsne av seg selv i solvendte brattheng der sola får tak.

Skredfarevurdering

Gunstige temperaturer for stabilisering gjør at det nå vil være vanskeligere å løsne flakskred i fokksnøen fra fredag og lørdag. Vær likevel forsiktig i høyfjellet og særlig i skyggesider. Her trenger snøen lenger tid på stabilisering.

I bratte solsider vil det være lett å løs ut små løssnøskred der snøen blir våt og myk, enkelte kan også løsne av seg selv.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 24. mars 2024

Vind og snø fredag og lørdag har fokksnøflak i leformasjoner til fjells mot nord og øst. Under denne fokksnøen er det gamle snødekket hardt og stabilt etter tidligere mildvær.

I lavlandet er det lite snø etter mye mildvær i det siste.

Det er usikkert om og i hvor stor grad det finnes lommer av kantkorn eller rim under fokksnøen i skjermede formasjoner. Observasjoner lørdag antyder at dette ikke er et aktivt skredproblem i regionen.

I indre deler av regionen finnes det også kantkornlag dypere i snødekket under harde flak. Disse regnes ikke som et skredproblem i øyeblikket, men kan bli aktualisert ved neste skikkelige mildvær.

Lørdag er det observert noen middels store naturlig utløste tørre flakskred, over 600 moh i kjente skredløp rundt Gudvangen. Samt noen str 2 og et str 3 naturlig utløst flakskred i Nordsiden av Såta. Trolig utløst fredag. Søndag et lite skiløperutløst flakskred i søvest-vendt fjellside å Lønahorgi 1028 moh.

Observasjoner lørdag viser til fersk fokksnø som fortsatt er svært lett å løse ut skred i. Flere mindre drønn er også observert i denne ferske fokksnøen. Søndag observeres det fersk vindtransportert snø over 700 moh rundt Eikedalen.

Fjellvær

Søndag 24. mars 2024

Oppholdsvær. Bris fra nordøst. -8 °C til 1 °C på 1100 moh. Klarvær.

Mandag 25. mars 2024

Oppholdsvær. Bris fra øst. -13 °C til -2 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS