Hopp til hovedinnhold

Oppdatert informasjon om vårflommen.

Registrer flom og skredskader her  - eller i Varsom-appen. 

Snøskredvarsel for region Voss lørdag 01.04.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vind vil gi pålagring av fersk fokksnø i leheng. Skred kan være lette å løse ut. Soloppvarming kan gi naturlig utløste skred når vinden roer seg.

Skredfarevurdering

Vind fra øst i begynnelsen av dagen kan flytte løs snø og danne ferske fokksnøflak i leheng. Det er også fare for at det utviklet seg svake lag av kantkorn i overflaten som fokksnøflakene legger seg på. Dette vil i så fall hindre stabilisering og gjøre de ferske flakene lette å løse ut.

Det kan gå naturlig utløste våte løssnøskred i bratte sørhellinger. Særlig der det er lite vind og solen står på over tid.

Det finnes også vedvarende svakt lag lenger ned i snødekket som stort sett er vanskelig å påvirke, men det kan ikke utelukkes. Spesielt utsatt er konvekser (kuler) og overgang mellom tynt og tykt snødekke. Her er det kortest avstand til det svake laget og størst sjanse for å påvirke det.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 31.03.2023

Det er et komplekst snødekke i regionen, med store variasjoner over høydeintervaller og himmelretninger. På tirsdag kom det en halvmeter med nysnø i Bergsdalen og ca. 20-25 cm i Kvamskogen og Myrkdalen.

Før snøfallet var snødekket under 800 moh prega av mange sykluser med mildvær, gjenfrysing og sterk solpåvirkning. Her finnes få eller ingen svake lag i snødekket. Over 900-1000moh er snødekket lagdelt.

Mandag ble det observert begynnende kantkorn under solskare høyt i snødekket ved Voss.

Det er også svake lag under og over skarelag lenger ned i snødekket. Der det er mulig å påvirke dem må de fortsatt tas hensyn til.Observasjoner på mange skred med stor spredningsevne i østvendt terreng i Nipedalen kan tyde på at det finnes vedvarende svake lag høyt i snødekket.

Fjellvær, 31.03.2023

Oppholdsvær. Frisk bris fra øst. -10 °C til 1 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 01.04.2023

Oppholdsvær. Liten kuling fra øst, endring til bris fra øst om formiddagen. -12 °C til 0 °C på 1100 moh. Klarvær. Fra om ettermiddagen skiftende vindretning.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS