Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Voss onsdag 27.04.2022

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Generelt stabilt og hardt snødekke med litt tørrsnø i fjellet. Hold avstand til fjellsider med glidesprekker. Glideskred kan løsne selv om det blir kaldere.

Skredfarevurdering

Onsdag kommer det kaldere luft og snødekket fryser til ytterligere. Sjansen for våte skred minker og er bare aktuelt der sola får tak mellom skyene.

Husk at glideskred kan løsne hele døgnet der snødekket ligger på sva. Forsinkelse gjør at glideskred kan gå selv om det nå blir kaldere. Unngå opphold under glidesprekker. Det er svært vanskelig å forutsi til hvilket tidspunkt et glideskred vil løsne og det vil ikke være styrende for faregraden i området.

Kantkorn høyt i snødekke i nordsider kan ikke utelukkes men er vanskelig å påvirke og er derfor ikke regnet som et skredproblem lengre.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Glideskred

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vann ved bakken/smelting fra bakken

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 26. april 2022

Snøoverflaten er preget av det varme været og er i hovedsak smelteomvandlet der sola har fått tak. Varmen har påvirket nordsider også men i skyggesidene på de høyeste toppene finnes lagdelt vintersnø.
Klare netter har gitt gjenfrysing. Snøgrensa kryper oppover og ligger på 4-500moh.

Det kan finnes kantkorn noen steder høyt til fjells men det er ikke observert aktivitet i laget siste tiden. Lagene er i ferd med å bli fuktige og får derfor færre ugunstige egenskaper.

På 1300 moh er det fortsatt kald lagdelt snø dypt nede i snødekket.

Fjellvær

Tirsdag 26. april 2022

Oppholdsvær. Bris fra nordøst. -8 °C til 6 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Onsdag 27. april 2022

Oppholdsvær. Bris fra nordvest. -8 °C til 4 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS