Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Telemark søndag 14.04.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det vil finnes ferske fokksnsøflak som kan være lette å løse ut. Våte skred kan gå naturlig i nysnøen i bratte, solvendte hellinger.

Skredfarevurdering

Natt til søndag snøfall, til dels sludd og regn i de laveste områdene. Sterk nordvestlig vind vil gi vindtransport inn i leområder. Temperaturen er gunstig for ganske rask stabilisering av ferske fokksnøflak, men de kan likevel være lette å løse ut for en skiløper.
Faren for våte skred avtar med lavere temperatur.

Om sola titter frem, vil solinnstrålingen kunne føre til at det kan løsne små skred av seg selv i nysnøen i bratte, solvendte hellinger. Her kan også en skiløper lett løse ut skred.

Lavere temperaur gjør at sannsynligheten for glideskred og skavlbrudd avtar. Men den må fortsatt tas i betrakning.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (løssnøskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 13. april 2024

Mildvær har påvirket hele snødekket opp til 1100 - 1200 moh, men over 1000-12200 moh fryser den våte snøoverflaten stedvis til om natten. Høye dagtemperaturer og sol fører imidlertid til at snøen mykes og fuktes opp igjen.

Det har vært observert lag av kantkorn både over og under skarelag i flere deler av regionen, men du må trolig over 1100 - 1200 moh og sannsynligvis i nordvendt terreng for at disse krystallene skal være intakte og problematiske.

Onsdag ble det meldt om både fersk vindtransportert snø og et str 2/3 flakskred i Tokke.

Det kom litt nedbør natt til lørdag, som snø i de høyeste områdene.
Fredag varmegrader på dagen opp i 1500-1700 moh.
Tidligere i uka vekslende med vind og nedbør dels som snø, men høye dagtemperaturer og stedvis mye vann i snøen (over skarelag) i lavere områder.

Fjellvær

Lørdag 13. april 2024

3 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn. Liten kuling fra sørvest. -2 °C til 5 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Mest nedbør aller lengst i vest. Snøgrensen synker noe utover dagen.

Søndag 14. april 2024

2 mm i døgnet, opp mot 8 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 800 moh natt til søndag. Stiv kuling fra nordvest, endring til frisk bris fra nordvest om kvelden. -7 °C til 2 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Snøfallgrensen synker utover dagen. Mest nedbør aller lengst i vest.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS