Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Telemark torsdag 04.04.2024

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Unngå leheng med fersk fokksnø. Enkelte steder kan fokksnøen ligge på rim eller kantkorn. Skred kan da bli svært lett å løse ut og enkelte kan bli store.
  • Størst fare fra torsdag formiddag

Skredfarevurdering

Snø og kraftig vind torsdag gir et økende fokksnøproblem. Det har vært gode forhold for oppbyggende omvandling i den løse snøoverflaten siste dager. Særlig gjelder dette i skyggesider. Det er usikkerhet rundt omfanget av dette i regionen, men det kan ikke utelukkes.

Fersk fokksnø vil kunne øke belastningen på tidligere kantkornlag under skare og gjøre det lettere å løse ut skred i dette laget. I leområder hvor ferske fokksnøflak legger seg over kantkorn vil det være svært lett å løse ut skred og enkelte flakskred vil kunne bli store.

Vær derfor særlig oppmerksom på steder hvor fersk fokksnø har lagt seg over eldre snøoverflate av løs og blank snø i skyggesider. Drønn og skytende sprekker er tydelige tegn på at fokksnøen er ustabil og kan ligge på et vedvarende svakt lag.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 3. april 2024

Natt til søndag kom det 10-20 cm nysnø. Under ca 1000 moh har det kommet som regn. Nedbøren har kommet med lite vind og ligger antagelig jevnt over terrenget. Under nysnøen ligger det ellers en del fokksnø i vestvendte heng.

Det finnes flere islag nede i snødekket med kantkorn under.

Søndag er det observert snøskred ned i rennene på Gaustadtoppen som har vært personutløst av to skikjørere. Søndag utløste en skikjører et flakskred i nordøst vendt heng i nærheten av Kistenuten i Vinje. Dette kan ha vært utløst på vedvarende svakt lag.

Fjellvær

Onsdag 3. april 2024

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørøst, endring til frisk bris fra sørøst om kvelden. -10 °C til 0 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Torsdag 4. april 2024

12-16 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Liten kuling fra øst. -10 °C til -6 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS