Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Vest-Telemark tirsdag 05.03.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i leområder med ferske nysnøflak i høyfjellet. Solinnstråling gir fare for naturlig utløste våte løssnøskred i nysnøen i sørvendte heng.
  • Størst fare fra tirsdag ettermiddag

Skredfarevurdering

I de høyestliggende delene av regionen kan vinden fortsatt danne noen ferske flak, hovedsaklig i leheng mot vest. Flakene stabiliseres raskt på grunn av gunstig temperatur, men kan i en kortere periode være lette å løse ut for en skiløper. Noen steder kan flakene ligge på glatt skare.

Vær oppmerksom på at vinden og nysnøen de siste dager kan ha dannet store skavler i høyfjellet som kan brekke - spesielt om de blir utsatt for solinnstråling. Om sola tar tak utover dagen kan det også gå noen mindre løssnøskred i solvendte heng.

I lavereliggende deler av regionen hvor snøpakka har vært fuktet til bunnen, vil de lavere temperaturene nå føre til en gjenfrysing og minkende skredfare i disse områdene.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 4. mars 2024

Det er kommet stadige påfyll med nedbør de siste dagene. Over ca. 1000 moh er nedbøren kommet som snø. Nedbøren er kommet i forbindelse med vind fra sørlige og østlige retninger, og særlig i de høyestliggende delene av regionen har snøen blitt flyttet inn i leområder.

Det er tidligere blitt observert kantkorn i forbindelse med et bærende skarelag, men dette har per nå ikke vært noe aktivt problem.

Lørdag formiddag ble det meldt om lett snøfokk, fuktig snø og 10 cm nysnø siste døgn i Valle. Lørdag ettermiddag ble det meldt om regn opp til ca. 900 moh i Rauland og tørr snø over ca. 1200 moh. Søndag ble det meldt om mye vann i snøen på 600 moh ved Åmli.

Fjellvær

Mandag 4. mars 2024

5 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1000 moh natt til mandag. Frisk bris fra øst. -5 °C til 1 °C på 1100 moh. Skyet.

Tirsdag 5. mars 2024

Oppholdsvær. Frisk bris fra øst. -9 °C til -1 °C på 1100 moh. Klarvær. Skyet natt til tirsdag.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS