Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark fredag 05.04.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Unngå områder med fersk fokksnø. Vinden øker og kan flytte snø som ligger på bakken inn leområder.

Skredfarevurdering

Det er mye løs snø tilgjengelig, så litt økende vind ventes å føre til fersk fokksnø i enkelte leheng.
Det kan være lett å løse ut skred i fersk fokksnø, særlig der det er pågående vindtransport. På grunn av lave temperaturer tar det lenger tid før fokksnø stabiliserer seg, så også eldre fokksnøflak kan være ustabile, og disse kan finnes i alle himmelretninger.

Klarvær i forrige uke ga forhold for dannelse av rim og kantkorn høyt i snødekket, så lokalt kan finnes vedvarende svake lag under fokksnøen, men utbredelsen av dette antas å være liten.

Sola kan løse ut enkelte løssnøskred i bratt solvendt terreng.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller. Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 4. april 2024

Natt til mandag kom det ca. 20cm nysnø i Loppa, og natt til onsdag ca. 10cm. Det er stort sett kystnære områder som har fått mest nysnø. Dette har lagt seg opp på et generelt hardt snødekke.
Torsdag er det observert 25-30cm løs ubunden snø ved Hammerfest. Ved Langjorden har det vært litt vind i nysnøen, så overflaten veksler mellom litt løssnø, myke fokksnøflak og enkelte avblåste partier med skare.

Gjennom vinteren har det dannet seg flere vedvarende svake lag i snødekket. Disse ligger under harde skarelag og regnes ikke som et aktivt skredproblem nå.

I påsken var det mye klarvær, med gode forhold for dannelse av overflaterim og kantkorn høyt i snødekket. Dette kan nå ha snødd ned og blitt til svake lag under nysnø/fokksnø. Observasjoner tilsier at dette ikke er et utbredt problem, men torsdag ble det observert svake drønn i snøen ca 700 moh ved Langfjorden på kantkorn over skare.

Fjellvær

Torsdag 4. april 2024

1 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Bris fra vest. -26 °C til -11 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Bare nedbør på kysten.

Fredag 5. april 2024

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørvest. -24 °C til -11 °C på 1100 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS