Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark torsdag 04.04.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområder hvor vinden har lagt fra seg snø, stedvis kan det ligge svake lag under nysnøflakene. Mest nysnø i ytre strøk.

Skredfarevurdering

Ytre deler av regionen har fått en del nysnø de siste dagene, og det har vært perioder med vind fra ulike retninger. Det kan derfor finnes ustabile nysnøflak i de fleste himmelretninger.
Det har vært forhold for dannelse av rim og kantkorn høyt i snødekket, så det er knyttet usikkerhet til hvordan nysnøen binder seg til det gamle snødekket. Det kan være lurt å ha en konservativ tilnærming til skredterreng de nærmeste dagene. Lave temperaturer fører til at nysnøen stablilseres sakte.

Hvis sola kommer fram kan det løsne små løssnøskred i bratt solvendt terreng. Vær obs på at disse kan få lange utløp der løssnøen ligger på skare.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 3. april 2024

Natt til mandag kom det ca 20cm nysnø i Loppa, og natt til onsdag ca 10cm. Det er stort sett kystnære områder som har fått mest nysnø. Dette har lagt seg opp på et generelt hardt snødekke.

Gjennom vinteren har det dannet seg flere vedvarende svake lag i snødekket. Disse ligger under harde skarelag og regnes ikke som et aktivt skredproblem nå.
Men i påsken var det mye klarvær, med gode forhold for dannelse av overflaterim og kantkorn høyt i snødekket. Dette kan nå ha snødd ned og blitt til svake lag under nysnø/fokksnø. Men utbredelsen av dette er usikkert.

Fjellvær

Onsdag 3. april 2024

1-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra sør, endring til frisk bris fra øst om ettermiddagen. -20 °C til -11 °C på 1100 moh. Delvis skyet. .

Torsdag 4. april 2024

1 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Bris fra vest. -26 °C til -11 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Bare nedbør på kysten.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS