Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark onsdag 03.04.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Unngå leområde der det samlar seg fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

OPPDATERT ONSDAG KL. 09.15: Det vart ikkje kraftig vind i Vest-Finnmark i natt, så skredfaren er justert ned til faregrad 2, moderat.
Det er onsdag morgon observert omkring 10cm nysnø. Det har også kome ein del snø dei siste dagane som kan flyttast av vind. Unngå leområder med fersk fokksnø.
Ved Kvalsund i nord vert det observert små, harde flak over svakt lag av kantkorn. Storleiken på desse flaka er avgrensa, men dei kan vere svært lette å løyse ut.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 3. april 2024

Natt til måndag har det kome 20cm nysnø i Loppa. Det har også kome litt snø i dagane før. Det var stort sett kystnære områder som fekk denne snøen. Dette har lagt seg opp på eit hardt snødekke. Men somme stader kan den ferske snøen ligge på svakt lag av kantkorn og rim.

Gjennom vinteren har det danna seg fleire vedvarande svake lag i snødekket. Dei fleste stadar er ingen av desse eit problem no, sjølv om det finnast i snødekket. Det viktigaste å tenke på framover er eit nytt lag av kantkorn som har starta å bygge seg opp høgt i snødekke, samt at det har komt overflaterim.

Ved Hammerfest vert det observert svakt lag av kantkorn høgt i snødekket. Somme stader ligg det harde flak over.

Fjellvær

Tirsdag 2. april 2024

2 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Bris fra nordøst, endring til bris fra sørvest om ettermiddagen. -21 °C til -11 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Onsdag 3. april 2024

1-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra sør, endring til frisk bris fra øst om ettermiddagen. -20 °C til -11 °C på 1100 moh. Delvis skyet. .

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS