Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark fredag 23.02.2024

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold. Vindøkning skaper fersk fokksnø som kan løsne naturlig, og det finnes vedvarende svake lag i snødekket. Vis stor varsomhet inntil videre.
  • Størst fare fra fredag formiddag

Skredfarevurdering

Det er usikkert hvor mye snø det er igjen å flytte på, men vindøkning vil sannsynligvis føre til pålagring av snø i leheng. Der det lastes inn mest snø, kan skred løsne naturlig. Fokksnøflak dannet tidligere i uken stabiliseres gradvis, men kan flere steder ligge på svakt lag av kantkorn rundt gammel skare. Det kan fortsatt være lett for en skikjører å løse ut skred her, og disse kan bli store. Vær særlig forsiktig i overgang til tynne og myke flak, som rundt tregrensa. Fjernutløsning er fortsatt mulig.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 22. februar 2024

Gjennom forrige helg kom det påfyll av snø med snøbyger og vind fra nordvest. Før dette var snødekket preget av kraftig vind fra sørøst.

Mildvær og regn 29/1 med plussgrader til minst 500 moh i ytre strøk har gitt skare opp til mildværsgrensa. Det er observert kantkorndannelse rundt skarelaget.

Onsdag ble det observert naturlig utløste flakskred i østvendte heng på Øksfjordhalvøya, og et lite skred i østvendt heng i Hammerfest. Tirsdag ble det observert flere naturlig utløste eller fjernutløste middels store til store skred ved Laslettinden. I ytre deler av regionen gikk det også skred over vei.

Det har tidligere i uken kommet inn observasjoner på drønn i snødekket.

Fjellvær

Torsdag 22. februar 2024

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sør, endring til stiv kuling fra sørvest om ettermiddagen. -12 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet. Roligere vind på kvelden.

Fredag 23. februar 2024

Oppholdsvær. Liten kuling fra sør, endring til sterk kuling fra sør om ettermiddagen. -12 °C til -2 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS