Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark søndag 18.02.2024

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Unngå leområder med fersk fokksnø, husk at det finnes svake lag i snødekket. Vindøkning fører til økt skredfare, enkelte naturlig utløste skred kan forekomme.

Skredfarevurdering

Kraftig vind fra nordvest og vest sammen med nysnø danner ferske fokksnøflak. Disse kan være lett å løse ut for en som ferdes i bratt terreng. Enkelte skred kan gå naturlig.

Vær oppmerksom på at fokksnøflak nå kan hvile på et svakt lag av kantkorn. Drønn og skytende sprekker er tydelige faretegn. I områder med store flak kan eventuelle skred som løsner på kantkorn blir store.

Den siste uka har det vært skiftende vindretning og det finens fokksnøflak i flere himmelretninger. Gamle fokksnøflak stabiliseres, men mange steder er det store ansamlinger, vær forsiktig i brattheng med store flak.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 17. februar 2024

Tidlig i uka og fram til torsdag var det sterk vind fra sør og sørøst. Fokksnøflakene fra denne perioden er harde og mange steder er det avblåst ned til gammel skare. Vinddreining fredag sammen med snøbyger gjør at det nå finnes fokksnøflak i flere himmelretninger, men i mindre omfang enn gamle flak.

I skogen og skjermede formasjoner finnes løs snø eller myke flak.

Mildvær og regn 29/1 med plussgrader til minst 500 moh i ytre strøk har gitt skare opp til mildværsgrensa. Det er observert kantkorndannelse rundt skarelaget.

Fredag ble det observert to str 2 skred på veg i Akkarfjorden.

Lørdag er det observert drønn i snøen nært Hammerfest.

Fjellvær

Lørdag 17. februar 2024

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Liten kuling fra nordvest. -14 °C til -7 °C på 1100 moh. Skyet.

Søndag 18. februar 2024

9-12 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Liten kuling fra vest. -11 °C til -6 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS