Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark torsdag 09.02.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. En skikjører kan løse ut farlige skred særlig høyt til fjells i leområder med fersk vindtransportert snø.

Skredfarevurdering

Nysnø og vind kommer først med milde temperaturer, også blir det kaldere utover dagen. Fokksnøen vil derfor feste seg godt til det gamle snødekket og stabilisere seg fortløpende. På de mest vindutsatte områdene vil det være mulig å løse ut skred som kan være farlig for en skikjører.

Kantkornlagene dypt i snødekke har blitt gjennomfuktet opp til 5-600 moh og ligger nå for det meste under et refrosset og hardt snødekke. I høyden der snøen fortsatt er tørr vil det fortsatt være mulig å løse ut store skred på noen få steder. Særlig der snødekket er tynt eller over konvekse terrengformer.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 08.02.2023

Kraftig mildvær fra mandag til onsdag har gjort snødekket fuktig opp til ca. 5-600 moh. Mildværet har tæret på snødekket og det er merkbart mindre snø i lavlandet.

På det høyeste toppene fortsatt vindtransport av nysnø med vind fra sørvest og innlasting av fokksnø i nordøstvendte heng.

Det finnes godt utviklede kantkornlag både over og under skare lengre nede i snødekket. Utbredelsen er begrenset til stedene som har hatt snø fra tidlig i vinter.

Der snødekke ble gjennomfuktet opp til rundt 5-600 moh er det mulig at kantkornlaget langsmed bakken og kantkornlaget under skare har blitt fuktig. Over disse svake lagene ligger det et både fuktig og hardt snødekke som vil fryse til fra onsdag natt til torsdag.

Noen små naturlig utløste skred ble observert fra veg mandag.
Et stort naturlig utløst str.3 skred ble observert på onsdag i Lille Kjeldalen, mest sannsynlig utløst på et vedvarende svakt lag av kantkorn.

Fjellvær, 08.02.2023

0-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 400 moh om kvelden. Stiv kuling fra sørvest, endring til liten storm fra sørvest natt til onsdag. -6 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet. Periodevis full storm.

Fjellvær, 09.02.2023

7 mm i døgnet, opp mot 14 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 300 moh natt til torsdag. Liten kuling fra sørvest. -9 °C til -2 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Synkende temperatur og lavere snøgrense utover dagen.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS