Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark onsdag 25.01.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Komplekse forhold, vær svært forsiktig. Naturlig utløste skred forventes, og fjernutløsning fra slakere terreng er mulig.
  • Størst fare fra onsdag ettermiddag

Skredfarevurdering

Onsdag blir det nordvest og bygevær. Fortsatt pålagring av snø kan føre til at det går middels store, naturlig utløste skred i fokksnøen. Om belastningen på det vedvarende svake kantkornlaget dypere i snødekket blir stor nok kan det også gå naturlig utløste store skred. På kantkornlaget er det også potensiale for fjernutløsning.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Fokksnø (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag fuktet mildværet snødekket høyt til fjells. Etter dette har det blitt kaldere og snøbyger med kraftig vind har ført til ferske fokksnøflak mange steder.
Før helgen var snøen over skoggrensen hardbanket og avblåst, med enkelte partier mykere fokksnøflak. I skogen og skjermede formasjoner var det mykere og løsere snøoverflate. Ytterst på kysten er det lite snø.

Det finnes godt utviklede kantkornlag både over og under skare nede i snødekket, og disse kan påvirkes om man får nok belastning oppå.

Det kan finnes lommer med nedføyket rim høyere i snødekket.

Fjellvær, 24.01.2023

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 100 moh om ettermiddagen. Liten storm fra vest, endring til stiv kuling fra vest om ettermiddagen. -8 °C til -3 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 25.01.2023

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra vest, endring til liten kuling fra nordvest om ettermiddagen. -9 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS