Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark onsdag 12.01.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Det finnes vedvarende svake lag i snødekket. Vær spesielt forsiktig rundt skoggrensen og i områder med fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Økende vind og snø i fjellet vil gi ytterligere pålagring av fokksnø i fjellsider som vender mot nord og øst. Fokksnøflakene vil være ustabile og kan løses ut ved liten tilleggsbelastning. I lavlandet vil nedbøren komme som regn. Regn og plussgrader vil trolig kunne gi et og annet vått løssnøskred. Om det vedvarende svake laget som er aktivt rundt skoggrensa vil påvirkes er vanskelig å si, ettersom nedbørsmengdene er såpass begrenset.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

I helgen falt det 20-30 cm nysnø i ytre strøk fra Øksfjordhalvøya, Seiland og Sørøya. I Hammerfest og lengre sør i varslingsområdet rapporteres det om mindre nysnø. Den gamle snøoverflaten er preget av sterk vind gjennom uka. Mange steder er avblåst og snøen ligger i hovedsak i skjermede terrengformasjoner som renner og søkk. Over skoggrensen består snøoverflaten av vindpåvirket snø med varierende hardhet og skare, mens snøen er løs til lett bunden i skogen.

Det er kantkornlag både rundt skare og ved bakken. Kantkorn som er i sammenheng med skare har den siste tiden vært svært lette å påvirke opptil 400 moh, særlig rundt og under tregrensa, både i indre og ytre deler av regionen. Disse lagene er trolig tilstede også i fjellet, men ligger under harde og bærende fokksnøflak. Rundt Hammerfestområdet befinner det samme kantkornlaget helt ved bakken og rapporteres som lett å påvirke.

Det rapporteres om flere drønn rundt skoggrensa ved Alteidet.

Fjellvær, 11.01.2022

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra sørvest. -15 °C til -3 °C på 1100 moh. Skyet. Lettere skydekke om kvelden.

Fjellvær, 12.01.2022

6-10 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 300 moh om formiddagen. Sterk kuling fra sørvest. -10 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS