Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark tirsdag 28.12.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes områder med svake lag i snødekket, spesielt rundt skoggrensa. Vær forsiktig i leområder, særlig i eller nært terrengfeller.

Skredfarevurdering

Fokksnø fra julaften antas å ha stabilisert seg med unntak av mellom 100-400 moh der det er observert lag av kantkorn høyt i snødekket. Her kan fjernutløsning av skred være mulig.

Litt økende vind ventes å flytte snø inn i enkelte leområder. Det kan være lett å løse ut skred i denne ferske fokksnøen.

Høyere til fjells finnes vedvarende svake lag dypere nede i snødekket. Disse ligger de fleste steder under hard fokksnø og antas å generelt være vanskelig å påvirke.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snødekket varierer i regionen. Torsdag og fredag kom det mye nysnø (20-30 cm) sammen med kraftig vind fra nord, spesielt i ytre strøk. Mandag morgen er det observert 5-10cm nysnø i ytre strøk som har kommet med forholdsvis lite vind.

Opp til ca 400 moh er det to skarelag etter mildvær 17.des, og mellom disse skarelagene er det observert kantkorn. Dette er observert vest i regionen og antas å finnes i alle himmelretninger i ytre strøk, men trenger innblåst snø oppå for å være et aktivt skredproblem.
I tillegg finnes dypereliggende kantkornlag etter tidligere kuldeperioder mange steder.

Fredag ble det observert drønn i snøen på ca 150 moh ved Hammerfest. Lørdag og søndag ble det observert mange drønn mellom 200-400 moh ved Laslettind på Alteidet.
Det er lite observasjoner fra indre deler av regionen den siste tida.

Fjellvær, 27.12.2021

2-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra nordvest. -20 °C til -8 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 28.12.2021

0-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra sørøst, endring til frisk bris fra sørøst om kvelden. -22 °C til -11 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS