Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Tromsø torsdag 15.02.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i områder med ustabile fokksnøflak. Det finnes også vedvarende svake lag lenger ned i snødekket som kan påvirkes der snødekket er tynt.

Skredfarevurdering

Etter flere dager med sterk vind og snø på flyttefot avtar vindstyrken noe, men fortsatt vil det kunne være noe snøtransport og dannelse av ferske fokksnøflak der vinden tar mest. Generelt er det lite løssnø å flytte på, men vær forsiktig i leheng med ferske flak.

Det finnes et lag med kantkorn høyt i snødekket og det er grunn til å være varsom selv om snøpakken føles hard og stabil. Enkelte skred kan bli store, men det skal generelt mye til. Drønn er tydelige faretegn, vær varsom der fokksnøflakene er tynne og myke.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 14. februar 2024

Snøoverflaten er preget av vind fra sør og sørøst. Over skoggrensa veksler overflaten mellom fokksnø av varierende hardhet og avblåst mildværsskare, samt avblåste rygger. I skogen er snøen vindpakket myk, der vinden ikke har tatt er det løssnø.

I slutten av januar preget sterk vind fra nord og flere kortvarige mildvær snødekket. Tidvis var det plussgrader opp til 1000 moh. Dette har gitt flere skarelag med kantkorndannelse i snødekket. Stabilitetstester gir brudd i disse lagene, men utbredelsen er noe usikkert.

Onsdag ble det registrert ett lite skred ved Tomasjord. Usikkert om det er naturlig eller utløst av skiløper.

Tirsdag ble det observert fersk vintransportert snø i leheng og skytende sprekker på Kvaløya.

Fjellvær

Onsdag 14. februar 2024

Oppholdsvær. Liten kuling fra sørøst. -18 °C til -5 °C på 700 moh. Skyet.

Torsdag 15. februar 2024

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra sør, endring til frisk bris fra sørøst om ettermiddagen. -9 °C til -2 °C på 700 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS