Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Trollheimen mandag 11.03.2024

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i bratte heng med myk våt snø. Det kan finnes vedvarende svake lag i høyfjellet, men de er vanskelig å påvirke.

Skredfarevurdering

Generelt stabile forhold. Solinnstråling kan gjøre at skredfaren øker på ettermiddagen. Fortsatt kalde temperaturer og noe skyer ventes å kjøle ned snødekket og holde skredfaren på faregrad 1 - lav. Men der snøen blir myk og våt kan det fremdeles være lett å løse ut små våte løssnøskred.

Det kan ikke utelukkes at enkelte våte skred og glideskred kan gå av seg selv. Unngå opphold i utløpsområder i solsider på ettermiddagen. Unngå opphold under glidesprekker til alle døgnets tider.

Snødekket er svært hardt på morgenen. Vær obs på utglidningsfare.

Vær obs på at det fortsatt finnes et vedvarende svakt lag under hard fokksnø i nordvendt terreng i høyden. Det er størst sjanse for å påvirke dette der snødekket er tynt.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 10. mars 2024

Snøoverflaten varierer slik den ofte gjør på våren. I lavere høydenivå og i solvendt bratt terreng er overflaten omvandlet og våt. I skyggerikt terreng i høyden består overflaten fortsatt av gammel fokksnø.
Over ca 1100 moh er snødekket tørt.
Våt overflate fryser til hard skare på natten og smelter utover dagen når temperaturen øker.

Det finnes plasser med et lag av nedføyket kantkorn under eldre harde fokksnøflak. Det er litt usikkert hvor aktivt dette svake laget er, men det kan ikke utelukkes at det er mulig å påvirke fortsatt.

Fjellvær

Søndag 10. mars 2024

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørvest. -15 °C til -6 °C på 1400 moh. Klarvær.

Mandag 11. mars 2024

Oppholdsvær. Bris fra sørvest. -16 °C til -3 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS