Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Trollheimen mandag 11.04.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Unngå alt skredterreng! Mye snø og kraftig vind gjør at det kan gå svært store naturlig utløste snøskred!

Skredfarevurdering

Kraftig bygevær og vind fra nordvest gir fare for svært store naturlig utløste skred! Det forventes at skredene kan gå langt, og enkelte skred kan nå vei og bebyggelse. Områder som ligger i le for vind fra nordvest og vest er mest utsatt. Snøskred i andre himmelretninger kan heller ikke utelukkes. Skredfaren vil være høyest i ytre deler av regionen som ventes å få mest nedbør. Det er også mulig at det finnes kantkorn eller rim enkelte steder, noe som vil bidra til en ytterligere skjerpet skredsituasjon.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 10. april 2022

Denne helgen kom det 50-100 cm ny snø i fjellet. Dette ligger nå først og fremst i leheng mot øst og sørøst.

I regionene lenger sør på nordvestlandet, som Romsdal og Sunnmøre, ble det dannet overflaterim og kantkorn i overflaten med klarværet i forrige uke. Disse svake lagene er foreløpig ikke oppdaget i Trollheimen, men det kan ikke utelukkes.

Søndag 10. april ble det observert et stort skred fra Kufonna i Sunndalen.

Fjellvær

Søndag 10. april 2022

20 mm i døgnet, opp mot 40 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 400 moh om formiddagen. Stiv kuling fra nordvest, endring til sterk kuling fra nordvest om ettermiddagen. -9 °C til -4 °C på 1400 moh. Skyet. Mest nedbør i sørvest.

Mandag 11. april 2022

18 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 400 moh om ettermiddagen. Stiv kuling fra nordvest, endring til frisk bris fra vest om kvelden. -9 °C til -4 °C på 1400 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS