Snøskredvarsel for region Trollheimen søndag 10.04.2022

Faregrad 4 - Stor snøskredfare

Publisert:

Unngå alt skredterreng! Mye snø og kraftig vind gjør at det kan gå svært store naturlig utløste snøskred!

Skredfarevurdering

Kraftig nordvest med mye nedbør i ytre deler av regionen gir fare for svært store naturlig utløste skred. Det forventes at skredene kan gå langt, og enkelte skred kan nå vei og bebyggelse. Områder som ligger i le for vind fra nordvest og vest er mest utsatt. Snøskred i andre himmelretninger kan heller ikke utelukkes. Skredfaren vil være høyest i ytre deler av regionen som ventes å få mest medbør. Det er også mulig at det finnes kantkorn eller rim enkelte steder, noe som vil bidra til en ytterligere skjerpet skredsituasjon.

Skredproblem

Nysnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4).

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Det kom mye nysnø i begynnelsen av uken. Over en halvmeter i fjellet i vestre deler av regionen. På lørdag 9. kom det på nytt en god del snø sammen med kraftig vind. Fersk vindtransportert snø ligger nå først og fremst i leområder mot øst og sørøst.

I regionene lenger sør på nordvestlandet, som Romsdal og Sunnmøre, ble det dannet overflaterim og kantkorn i overflaten med klarværet i forrige uke. Disse svake lagene er foreløpig ikke oppdaget i Trollheimen, men det kan ikke utelukkes.

Fjellvær, 09.04.2022

25 mm i døgnet, opp mot 50 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 200 moh om ettermiddagen. Stiv kuling fra nordvest. -11 °C til -6 °C på 1400 moh. Skyet. Bygevær og usikker nedbørprognose.

Fjellvær, 10.04.2022

20 mm i døgnet, opp mot 40 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 400 moh om formiddagen. Stiv kuling fra nordvest, endring til sterk kuling fra nordvest om ettermiddagen. -9 °C til -4 °C på 1400 moh. Skyet. Mest nedbør i sørvest.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS