Snøskredvarsel for region Trollheimen onsdag 26.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vær varsom i bratte heng med myk våt snø. Det finnes vedvarende svake lag høyt til fjells, men de er vanskelig å påvirke.

Skredfarevurdering

Varmt vær og solinnstråling vil enkelte steder gi høy vannmetning i snødekket. Våte løssnøskred kan her løsne av seg selv eller løses ut av skiløpere. Vær særlig oppmerksom i bratt terreng med tilhørende terrengfeller. Skredfaren vil være størst i sør- og vestvendte sider om ettermiddagen i forbindelse med stigende temperatur og solinnstråling. I skyggeområder høyt til fjells finnes det fortsatt vedvarende svake lag som ikke er fullstendig smelteomvandlet, men det skal nå stor tilleggsbelastning til for å løse ut skred på disse lagene. Det har, og kan fremdeles gå glideskred. Hold god avstand til områder med glidesprekker. Vær varsom i nærheten av skavler som nå svekkes av varmen.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Våt snø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Snødekkehistorikk

Snøoverflaten er våt og smelteomvandlet opp til fjelltopphøyde. På tynt snødekke er hele snøpakken smelteomvandlet og storkornet. På tykt snødekke og i skyggesider i høyden finnes fortsatt finkornet snø mot bakken. Snøgrensen kryper oppover og ligger nå på omlag 600 moh. Den er lavest i nordvendt terreng.

Høyt i terrenget finnes det enkelte steder vedvarende svake lag i det gamle snødekket, men etter lenger tid med mildvær er lagene nå i ferd med å bli smelteomvandlet.

Lørdag ble det i nærheten av Trolltind observert flere glideskred, et av dem var stort.

De siste dagene har varmt vær og fravær av nattefrost gitt mye snøsmelting i fjellet.

Fjellvær, 25.05.2021

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -1 °C til 7 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Periodevis frisk bris.

Fjellvær, 26.05.2021

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørøst, endring til bris fra øst om ettermiddagen. -1 °C til 6 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS